Jak vznikají hračky, se kterými si hrají české děti? PDF Tisk Email
Sobota, 13 Březen 2010 18:50
Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete?  usiluje o zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček.  V jejím rámci byla zveřejněna zpráva hongkongské nevládní  organizace SACOM, která upozorňuje na otrocké podmínky práce v čínských továrnách vyrábějících hračky. Zpráva organizace SACOM konstatuje hrubé porušování čínského i mezinárodního práva v čínských továrnách na hračky. V období od června do října, kdy se vyrábí pro vánoční trh, je běžná pracovní doba dělníků 14 i 16 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nucená a dětská práce, platy výrazně nižší než zákonem stanovené minimum či absence ochranných pomůcek při zacházení s nebezpečnými látkami patří k denní realitě hračkářských továren. Dělníci si stěžují na nedostatek spánku, nekvalitní stravu a extrémní vyčerpání. Továrny falšují pracovní výkazy a účetnictví, pracovní smlouvy chybějí nebo jsou uzavírány bianco. Tuto situaci způsobuje nákupní politika nadnárodních hračkářských firem, které zneužívají nevymahatelnosti zákonů a neexistence nezávislých odborů v Číně. SACOM uvádí, že deklarovaná iniciativa Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu (ICTI), která měla vést ke kontrole a zlepšení podmínek v továrnách dodavatelů, nepřinesla za poslední roky téměř žádné pozitivní výsledky.  Podle údajů společnosti Fair Trade, čtyři z pěti hraček, které dostaly české děti k letošním Vánocům, pocházejí z jedné z pěti tisíc továren v provincii Guangdong v jižní Číně, kde se vyrábí asi 80 % všech celosvětově prodaných hraček. (Asi 95 % všech hraček dovážených do Evropské unie pochází z Číny).   Cílem kampaně Víte, s čím si hrajete  je přimět nadnárodní hračkářské firmy, aby podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v čínských továrnách na hračky. Součástí kampaně je informování široké veřejnosti o špatné situaci dělníků v čínských továrnách na hračky. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu. www.vitescimsihrajete.cz ,www.stop-toying-around.orgSACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehaviour) je nevládní organizace sídlící v Hongkongu. Monitoruje dodržování lidských a pracovních práv v čínských továrnách vyrábějících pro nadnárodní korporace. www.sacom.hkSpolečnost pro Fair Trade je nevládní nezisková organizace, která se zabývá podporou a propagací Fair Trade jako účinného nástroje k prosazování udržitelného rozvoje v zemích globálního Jihu. Zasazuje se o šíření odpovědného přístupu ke spotřebě a nabízí programy globálního rozvojového vzdělávání. Pod názvem NaZemi provozuje síť obchodů a prodejních míst produktů Fair Trade. Zisk z prodeje plyne na propagaci Fair Trade v České republice. www.fairtrade.cz , www.svetvnakupnimkosiku.cz