VIII Ročník Hračkobraní, festivalu hraček z přírodního materiálu PDF Tisk Email
Úterý, 27 Srpen 2013 14:46

Kdo chtěl zpestřit svým dětem nebo vnoučatům prázdniny zajímavým programem, neudělal chybu, když je vzal v červenci do Kamenice nad Lipou. Zde se konal již po osmé, ve dnech 10. – 14. července,  v prostorách zámku a zámecké zahrady prázdninově pohodový festival pro celou rodinu. Účastníkům a návštěvníkům nabídl přehlídku hraček z přírodního materiálu od jejich výrobců či návrhářů, tvůrčí dílny s možností vyzkoušet si výrobu jednoduchých hraček, bohatý doprovodný program a mnoho dalšího. Festival je propagací českých autorských hraček z přírodního materiálu a prezentace těchto specifických hraček nejširší veřejnosti. Se snahou ukázat je jako zajímavou, vtipnou a konkurenceschopnou alternativu k hračkám, které jsou běžně k dostání v síti hračkářských obchodů. Zároveň je v neposlední řadě propagací značky – Správná hračka – vybráno odborníky, která je udělována každoročně v rámci veletrhu hraček FOR TOYS v Praze a Salonu hraček pořádaného Asociací předškolní výchovy. Festival je neformální setkání všech, kdo si ještě nezapomněli hrát, určený nejen těm, kdo se hračkou profesionálně zaobírají, ale hlavně těm, kterým se hračky líbí nebo chtějí strávit ve společnosti hračky příjemný prázdninový čas i těm, kteří chtějí svým ratolestem udělat radost nákupem nové hračky či získat inspiraci pro šikovné ruce.

Zámek v Kamenici nad Lipou byl původní hrad ze 13. století ,  přestavěný v polovině 16. století a znovu v letech 1580 – 1583. Zásadní klasicistní přestavbu, která dala zámku současnou podobu, nechal provést v letech 1839 – 1842 Jakub Rudolf Geymüller. Okolo zámku se rozkládá anglický park s památnou lípou (stáří 700 – 800 let), podle které dostala Kamenice svůj název. V letech 1945 – 1998 se v zámku nacházela dětská ozdravovna, v roce 1998 pak přešel do správy Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které zde buduje trvalou expozici historie  současnosti hraček a her.