Vyhlášení výsledků ocenění Správná hračka- vybráno odborníky 2014 PDF Tisk Email
Středa, 05 Listopad 2014 08:18

Na Galavečeru veletrhu FOR TOYS dne 3.10.2014 byly vyhlášeny výsledky ocenění SPRÁVNÁ HRAČKA- VYBRÁNO ODBORNÍKY, 2014. Do 21. ročníku bylo přihlášeno celkem 43 produktů od 21 přihlašovatelů. Právo používat ocenění získalo 24 hraček od 15 předkladatelů. Byly to výrobky:

BENEŠ a LÁT, a.s.

Seva City 1, určena pro děti od 6 let. Obsahuje 490 dílků, které je možné libovolně kombinovat nebo dle přiloženého návodu sestavit např. vyhlídkové autíčko spolu se čtyřkolkou s řiditelnými nápravami. Díky speciálním zvukovým modulům je slyšitelné burácení motoru a troubení klaksonu. Navíc je možné sestavit i čerpací stanici.

EFKO-karton, s.r.o.

Moje první hrySoubor her pro předškoláky zlepší jemnou motoriku, paměť i postřeh, umožnípoznat abecedu i základní číslovky. Procvičí tvary, barvy a základy logiky. Jednotlivé prvky seprovazují a vytvářejí další hry a jejich varianty. Vše vyrobeno v České republice. Design Andrea Šindelářová

HELI - Helena Foltánová

Kuželky,
Textilní kuželky vyrobené v kombinaci potahové látky, čisté bavlny a PES příze  plněné polyesterovým rounem, bez odnímatelných součástí. Navrženy pro víceúčelové použití jako klasické kuželky (s míčkem), nebo netradiční loutky. Set obsahuje devět odlišných kusů, které je možné doplnit dalšími postavičkami. Design: Helena Foltánová

Pavel Chvátal / Dřevo dětem

1. Odrážedlo Tilia Slon, Odrážedlo Tilia Cat. Pohybová aktivita k posilování dětských "tlapek" a k rozvoji koordinace pohybů. Vhodné pro děti už od jednoho roku (podle šikovnosti a velikosti), respektive od chvíle, kdy začnou trochu chodit a mohou se zkusit i odrážet. Design: Pavel Chvátal a Helena Foltánová

2. Stavebnice Ela, Stavebnice Ela Triangl, Skládací věž Tora, Stavebnice Elica. Stavebnice vhodné pro rozvoj jemného vnímání barev a jejich odstínů, posloupnosti barev i tvarů, rozvoj motoriky a fantazie.Design: Pavel Chvátal

Jiří Matějček

Obří stavebnice Cihličky pro dětičky. Obří stavebnice Cihličky pro dětičky je originální česká hračka pro kluky a holky od 3 let. Z velkých lehkých kostek lze snadno stavět a nadšeně bořit množství obyvatelných staveb jako hrady, domky, věže, pyramidy, mosty, bunkry, zdi, křesílka, nebo je lze využít k pohybovým hrám.  Design: Jiří Matějček

Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby

Krtek parašutista. Plyšový krteček s odepínacím padákem. Jednoduché použití: stačí rozhoupat a vyhodit. Po roztažení padáku se krteček pomalu snáší k zemi.Hračka je vhodná i pro venkovní využití.  Design: Erika Bertóková

Noe s.r.o.

1.
Housenka - motýl Housenka - motýl je nejen textilní hračkou, ale zejména didaktickou pomůckou, která  jednoduchou formou ukazuje vývojové fáze hmyzu. Děti se prostřednictvím této hračky učí, že se z housenky po zakuklení vylíhne krásný motýl. Učitelé mohou děti zapojit do hry i tím, že je hračku nejen nechají obrátit, ale "zakuklí" ji např. běžným obvazem. Obracení hračky napomáhá k procvičování jemné motoriky dětí. Froté materiál je pro děti na omak příjemný a umožňuje i snadné praní v automatické pračce.

2. Pulec - žába. Pulec - žába je nejen textilní hračkou, ale zejména didaktickou pomůckou, která  jednoduchou formou ukazuje vývojové fáze tohoto obojživelníka. Děti se prostřednictvím této hračky učí, že se z pulce s ocáskem vyvine bezocasá žabka s končetinami, které jí umožňují skákat. Velká žabí ústa pomohou pedagogům vysvětlit, čím se žáby živí a jak dýchají. Děti mohou žabku "za odměnu" nakrmit.

3. Moucha - pavouk. Moucha - pavouk na rozdíl od předchozích hraček ukazuje protiklady - mouchu a pavouka, který se mouchami živí. Děti se učí, že moucha má tři páry nohou, zatímco pavouk čtyři. Hračka čelí všeobecně rozšířenému strachu z pavouků (arachnofobii). Děti si sametově hebkého pavoučka pohladí a zjistí, že není třeba se ho bát. V rámci pracovní výchovy děti mohou jako doplněk vytvořit pro pavouka vlastní pavučinu např. z bavlnky.  Design: Martina Beckertová, Petra Fekarová

Olymptoy s.r.o.

1. Vrstvené vkládací tvary. Děti vkládají tvary do předem určených otvorů podle tvaru a barvy a velikosti. Každý tvar je složen ze dvou částí, které do sebe vzájemně zapadají. Hračka rozvíjí jemnou motoriku, logiku a schopnost kombinovat a rozlišovat tvar, velikost a barvu.

2. Korková deska s natloukacími tvary. Děti dovedou z této stavebnice vytvořit nekonečné množství obrázků plných fantazie a neskutečných tvarů. Práce se stavebnicí podporuje představivost, soustředěnost a přesnou koordinaci pohybů. Rozvíjí jemnou motoriku a fantazii.

3. Kufřík s magnetickými tvary a zrcadlem. Hrací kufřík obsahuje 25 ks vzorových karet, podle kterých lze skládat obrázky na bílou magnetickou plochu. Z magnetických tvarů lze vytvářet i obrázky podle fantazie.Vnitřní strana kufříku je tvořena zrcadlovou fólií, v níž se obrazce násobí.Hra rozvíjí fantazii, jemnou motoriku a logiku. Kufřík je zároveň skladovacím prostorem pro magnetické tvary a karty.

4. Puzzle - vývoj žáby. Hra seznamuje dítě s jednotlivými vývojovými stupni žáby a zároveň slouží jako hra. Rozvíjí logiku, jemnou motoriku a rozumové schopnosti.

5. Vláčkodráha s garáží. Vláčkodráha obsahuje vše, co děti baví: vláčky, koleje, nástupiště a garáž s parkovacími místy a výtahem. Hrací set je možné rozšiřovat dokoupením rozsáhlého příslušenství.

Pavlovský Michal

Hadí stezka. Hra je určena dětem od 5 let. Rozvíjí rychlou orientaci v tvarech, barvách a rozhodování; procvičuje udržení rovnováhy a soustředěnost. Soutěžící vytvoří dvojice, jeden (házeč) - hází kostkou, druhý (chodec) přebíhá hada po správných polích; hráči ve dvojici i dvojice se střídají. Lze hrát na čas, tj. kolikrát jedna dvojice dokáže přejít hada, např. za 5 minut. Při chybě se hráči ve dvojici „chodec a házeč“ vystřídají, vrací se na první pole (ocas) a startují znovu. Pravidla lze různě upravit. Design: Michal Pavlovský

Purco, s.r.o.

1. Kuličková dráha TRIX - Rána kladivem, Dráha je jednou ze série TRIX výrobce Wonderworld. Podporuje dětskou zručnost při stavbě i představivost a fantazii při nalézání nových drah. Kostky jsou vyrobeny z kombinace dřevěných pilin a plastu, vlastní dráha pak z masivního kaučukového dřeva. Dráha je určena
pro děti od 3 let.

2. Kuličková dráha TRIX - Kolotoč a Vír
Kuličková dráha TRIX - Kolotoč a Vír je další z kuličkových drah ze série TRIX.
Kuličkové dráhy TRIX se vzájemně kombinují a umožňují stavbu větších a komplexnějších drah dle vlastní fantazie. Součástí balení jsou i návrhy
možných kombinací s dalšími drahami. Dráha je určena pro děti od 3 let.

Pygmalino, s.r.o. (do 31. srpna 2014 Press-Pygmalion, s.r.o.)

Nicole Llorona, Černošky španělské značky Llorens jsou oblíbené díky reálnému zpracování hlavičky včetně vlásků a roztomilého výrazu. Realistické zpodobení doplňují zvukové projevy plačícího a žvatlajícího miminka, které lze utišit dudlíkem. Panenka díky měkkému látkovému trupu, který spojuje ostatní gumové části těla, se chová v náručí dítěte přítulně jako živé miminko a vyvolává v něm příznivé emoční projevy. Panenka je vhodná i k etnické výchově

Truhlářství Křenek

1.
Domeček pro panenky. Domeček pro panenky je složen z několika dílů, které lze snadno složit dle přiloženého plánku. Domeček slouží pro hraní s malými panenkami, které mají k dispozici vybavení domečku (je součásti balení). Vybavení obsahuje kompletní kuchyň, obývací pokoj, ložnici a i nábytek na terasu.

2. Šroubovací dům. Šroubovací dům je složen z několika dílů, u kterých se ve spojích používají dřevěné šrouby. Domek může sloužit jako garáž, nádraží, letiště, ale také i jako domeček pro panenky. Výrobek je dodáván v krabici s víkem, která je vyrobena na míru a do které se výrobek může znovu rozložit a poskládat.  Design: Milan Křenek

Oldřich Spáčil - Truhlářství

1.
Polikarpova stavebnice. Dřevěná konstrukční stavebnice z geometrických dílů (kvádr, krychle, trojhran, válec). Díly mají otvory, kterými lze provlékat tyče různých délek. Spojením jednotlivých dílů je možné vytvářet různé prostorové sestavy. Stavebnice je variabilní, uplatní se i jako cvičební nářadí

2. Konstrukční stavebnice Kubík. Dřevěná konstrukční stavebnice vychází z Polikarpovy stavebnice, je však menších rozměrů.
Obsahuje geometrické díly – kvádr, krychle, dále kola a spojovací prvky, které se vzájemně spojují. Je vhodná k procvičení jemné i hrubé motoriky, koncentrace a prostorové představivosti.

V růžovém sadu

Auta a vlaky do pískoviště. Dřevěné hračky z naší dílny mají jednoduchý tvar a minimum dílů proto, že a) koncepce výrobního programu zohledňuje schopnosti a estetické vnímání pracovníků s mentálním postižením, b) upřednostňujeme odolnost výrobku při dětské hře. Hrou s jednoduchými hračkami děti také více uplatňuji fantazii a tvořivost. Pro jednotlivé typy jsou dána rozměrová omezení, avšak design každého kusu je ručně opracovaným originálem. Hračky do písku jsou odolné, mohou však být užívány i v interiéru.  Design: Vladimír Procházka

WALACHIA, s.r.o.

Vlakové nádraží. Další z řady dřevěných slepovacích stavebnic tradiční české značky WALACHIA, tentokrát v měřítku 1:45.  Design: Pavel Hrůza