Správná hračka 2015, výsledky PDF Tisk Email
Úterý, 13 Říjen 2015 14:25

u příležitosti konání veletrhu FOR TOYS byly vyhlášeny  výsledky 22. ročníku oceňování Správná hračka – vybráno odborníky. J

de o společný projekt Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy. Ocenění se uděluje od roku 1994. Jeho cílem je podpora vývoje, výroby i prodeje správných hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populací.

Posuzovány jsou:

- kvalita produktu

- vhodná konstrukce se zřetelem k předpokládanému užití- design

- originalita a především pedagogicko-psychologická způsobilost hračky.

V roce 2015 bylo přihlášeno 29 produktů od 13 předkladatelů. Právo užívat označení Správná hračka získalo 12 produktů od 9 předkladatelů.

Z přihlášených hraček byly v roce 2015 oceněny:

BENEŠ a LÁT, a. s.
Blok Twister 1

Dětská pestrobarevná stavebnice BLOK TWISTER 1 obsahuje 155 dílků. Je určena pro nejmenší děti a děti předškolního věku. Díky variabilitě neomezuje dětskou fantazii je z ní možné sestavit téměř cokoliv. Je doplněna ozubenými kolečky, s jejichž pomocí je možné sestavu rozpohybovat. Stavebnice je kompatibilní se všemi stavebnicemi BLOK.

Betexa, s. r. o.
GIGI bloks stavebnice

Velká stavebnice z kartonu je ideální hračkou pro uplatnění fantazie a kreativity. Obsahuje 80 kostek o velikosti 20x10x10 cm a 20 kostek 10x10x10 cm.  Unikátní systém konstrukce umožňuje všechny rozložené kostky uložit do skladné krabice. Kostky se na sebe nekladou, ale jednoduchým způsobem se spojují. Děti z nich mohou vytvářet různé objekty nebo stavby. Kostky je možné barevně ztvárnit i jinak upravovat.

Efko-karton s.r.o.
Igráček MultiGo 1+2; Popeláři

Auta MultiGo umožňují snadnou výměnu korbiček. S jedním podvozkem tak dítě získá hned několik aut. Auta MultiGo vyhovují dětské touze po variabilitě hraček, ozřejmují systém modulů a podporují kreativitu dětí. Dítě volí korbičky pro konkrétní hru podle svých představ. Auta MultiGo jsou vhodná pro děti již od dvou let.Design: Miloš Hába

K+L NET, s.r.o.
1.
SmartMax - Mega kuličková dráha

SmartMax je magnetická stavebnice pro děti od 1,5 roku do 8 let. Silné magnety, bezpečně zapracované do jednotlivých dílů, umožňují dětem vytvářet velké stavby podle fantazie. Hra umožňuje hravou formou poznávat nejen magnetismus, ale i čísla nebo písmena, rozvíjet fantazii, prostorovou představivost i konstrukční zručnost. Oceněná sada, obsahující 71 dílů, umožňuje stavět různé varianty kuličkové dráhy. Je kompatibilní s dalšími sadami stavebnice SmartMax, ze kterých lze použít přestavitelné dopravní prostředky i další prvky pro větší stavby.

2. Djeco – Topologix

Didaktická hra Topologix od firmy Djeco pomáhá dětem hravou formou si osvojit orientaci v prostoru, řeč, fantazii apod. Dítě si vybere obrázek, a pak na dřevěné tabulce umisťuje do příslušných okének žetonky zvířátek. Musí je umístit tak, aby správně uvedlo pozici zvířátka:  medvídek je pod stromem (tj. žeton medvídka musí být v řádku se stromem a sloupci označujícím "pod"). U každého obrázku má určit umístění pěti zvířátek a k dispozici má pět míst (strom, dům atp.) a pět poloh („před“, „za“, „nad“, „pod“ a „v“). Jakmile je dítě hotovo, otočí kartu s obrázkem a samo si může ověřit, zda úkol vyřešilo správně. Hru si tedy může hrát dítě samo. Současně je skvělou pomůckou pro rozvoj řeči, a to jak ve školkách, tak i v rodině. Dospělý si s dítětem o obrázku a o jednotlivých pozicích povídá, procvičuje a rozvíjí slovní zásobu a prostorovou orientaci. Vzhledem k tomu, že na všech obrázcích je pět stejných zvířátek, je možné hru využít i jinak: např. vytvářet příběhy zvířátek, trénovat výslovnost, hrát postřehové hry apod. Hra je určena pro jedno dítě od cca 4 let. Obsahuje 1 dřevěnou desku, 20 oboustranných karet (zadání obrázku + řešení) a pět žetonů se zvířátky. Design: Géraldine Cosneau

KOSÁČCI - hračky, které letííí, s.r.o. (tvůrci Petra a Lukáš Kosinovi)
PIX-IT

Kreativní stavebnice pro hraní i pro vzdělávání a rozvíjení intelektu dětí předškolního a školního věku. PIX-IT aktivně stimuluje abstraktní myšlení, znalosti, fantazii/tvořivost, paměť, čtení a práci s písmeny, prostorovou a plošnou představivost, pozornost a postřeh, logické myšlení, matematické schopnosti, schopnost komunikace a slovní zásobu. Děti si na herní desce z jednotlivých dílků staví obrázky dle jejich fantazie nebo plní úkoly dle přiložených karet. Úkoly se mohou přizpůsobovat nadání dítěte od jednodušších až po složité. Stavebnice je doporučena MENSOU ČR Design: Petra a Lukáš Kosinovi

KOVAP Náchod, s.r.o.
Jeřáb

Plně funkční model jeřábu. Jeřáb je vyroben z plechu s povrchovou úpravou práškovou barvou. S hračkou je možné jezdit, otáčet věž jeřábu, naklánět rameno a zvedat břemena. Výška jeřábu je 56 cm, délka nosného ramene je 25 cm. Kvalitní funkční hračka s propracovanými detaily. Hračka se vyrábí od roku 1989.

Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby
1.
Kolekce klapacích maňásků

Sada velkých textilních maňásků s dřevěnými klapadly pro veselé klapání. Design: Romana Dlapalová, Antonie Slivoňová, Ilona Vanková

2. Měkce cpaní maňásci pro děti od 0+

Měkce cpaní maňásci z příjemného materiálu, vhodné již pro nejmenší děti.
Design: Erika Bertóková, Hana Černohorská

Pygmalino, s. r. o.
1. Georello Tech

Mnohotvárná převodová stavebnice rozvíjející jemnou motoriku, tvořivost, fantazii a kombinační myšlení. Skládá se z 266 částí přenášejících otáčivý pohyb na vzdálená převodová kola a reprodukujících základní mechanické funkce, ke kterým dochází ve většině motorů. Souprava rovněž obsahuje řetěz a elastický řemínek, pomocí nichž se otáčivý pohyb přenáší na vzdálené převody a s jejichž pomocí lze tvořit ještě složitější struktury. Vyrobeno z plastů špičkové kvality.

2. New Born III

Panenka bez zvuku s měkkým gumovým tělem, na kterém je zachycen doslova každý detail dětského tělíčka včetně roztomilých miminkovských faldíků a pohlaví. Panenka se chová v náručí dítěte přítulně jako živé miminko a vyvolává v dětech emoční projevy.

WALACHIA, s.r.o.
Hrázděný špýchar

Nová, hrázděná stavebnice tradiční firmy WALACHIA. Ve stavebnici naleznete vše potřebné: dřevěné hranolky daných délek ke stavbě roubených stěn, díly na štíty a střechy, kartonové výseky stěn, oken i dveří. Součástí stavebnice je podrobný schematický montážní plán. Jednotlivé stavby se slepují lepidlem na dřevo a papír. Design: Pavel Hrůza

Těšíme se na 23. ročník! Uzávěrka je v dubnu 2016.

Všechny oceněné hračky se stanou součástí stálé expozice Uměleckoprůmyslového musea v Praze a Městského muzea na zámku v Kamenici nad Lipou a speciálně budou prezentovány v době konání XI. ročníku HRAČKOBRANÍ 13. – 17. července 2016.