Správná hračka– vyhlášení výsledku XXIII. ročníku 2016 PDF Tisk Email
Úterý, 03 Leden 2017 10:26
V pátek, 7. října 2016, byly již tradičně předány na Galavečeru podzimního veletrhu FOR TOYS, na výstavišti v Praze Letňanech, certifikáty opravňující výrobce a distributory  k užívání symbolu Správná hračka

Tento společný projekt Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy, udělovat označení Správná hračka–vybráno odborníky, vznikl v roce 1994. Jeho cílem je podpora vývoje, výroby i prodeje správných hraček a jejich  rozšiřování mezi dětskou populací.  Zelené logo je nadstandardním  označením. signalizuje rodičům a pedagogickým pracovníkům, že hračka má kromě všech předepsaných vlastností estetické a výchovné kvality vhodné pro rozvoj schopností dětského uživatele.

Posuzovány jsou:

- kvalita produktu (vhodnost použitého materiálu, preciznost provedení)

-uživatelský komfort (vhodná konstrukce se zřetelem k předpokládanému užití, snadnost údržby a hygienického ošetření, skladnost, využití obalu)

-design (estetická úroveň, vzhled, barevnost, příjemnost na dotyk)

- pedagogicko-psychologická způsobilost hračky (výchovný účel, didaktické využití, funkčnost z hlediska určení: pro děti předškolního věku event. mladšího školního věku,

handicapované děti; hračky určené pro domov, hračky pro dětská zařízení a kolektivní hru).

V roce 2016 podalo přihlášku 18 předkladatelů pro celkem 40 produktů. Právo užívat označení Správná hračka získalo 36 produktů. V tomto směru je letošní ročník zcela výjimečný a ukazuje, že začínají být přihlašovány s rozmyslem jen kvalitní výrobky.

I pro tento ročník je charakteristický úspěch domácí produkce a je potěšitelné, že z anonymity vystupují také návrháři hraček.  Kromě certifikátu, opravňujícího k užití loga, obdrželi,  stejně jako v loňském roce, všichni ocenění upomínkový objekt vytvořený předsedou poroty Václavem Kubátem.

Oceněny byly výrobky firem (v abecedním pořadí):

Beneš a Lát, a.s.                                 - stavebnice Disco 32 a SEVA pro holky 2

Bino Europe, k.s.                                - Motorická kostka a Vláčkodráha venkov

Brück AM, s.r.o                                - stavebnice GEOMAG KOR Green

EFKO –karton, s.r.o                          - Igráček MultiGo 1+2 stavební deska a kostky, Igráček Trio, princezna rytíř a bílý kůň, Igráček trio, dva rytíři a kůň, a společenská hra Hry pro předškoláky

Hrdina Gabriela, Bc.                         - Houpací prkno

Hyperion, s.r.o                                   - 3 typy loutkových divadel

K+L NET, s.r.o                                  - magnetická stavebnice Smart Max kontejnér 70 ks, Djeko zatloukačka dopravní prostředky a  Djeko Malá parádnice, prošívání,

Lowlands International, s.r.o             - Stavebnice Plus- Plus, Mini Neon 480 a Midi Basic 100

Michaela Drahoňovská                      - hrací deska Žížalice a kolektivní hra Povídej žížalo

Miroslav Matěcha                              - magnetický hlavolam CUTS, mateřská škola

Moravská ústředna Brno, d.u.v         - kolekce MIMI maňásků a MIMI cpaných hraček